gratis.dk »  (Blog)

Gratis.dkTilmeld et link på Gratis.dk


Nyeste indlæg:Spar på benzinen med økonomisk kørsel

  28. maj 2008

Du kan komme til at køre helt op til 27 kilometer på literen, hvis du lærer at køre økonomisk. Med lidt øvelse kan enhver bilist køre mange flere kilometer på literen. Det strækker de dyre dråber

kvindelig chauffør

lær at køre økonomisk og få op til 27 kilometer ud af hver liter benzin

Først og fremmest skal du selvfølgelig have en brændstoføkonomisk bil. Men enhver bil kan køres økonomisk, især en bil med manuelt gear, hvor man selv kan styre hvilket gear bilen kører i.

Til en vis grad kan man fremprovokere et gearskifte til højere gear i en bil med automatgear. Det sker ved at give lidt gas, så bilen skifter gear, og derefter lette foden fra speederen.

Grundlæggende gælder det så om, ikke at tabe fart på bilen, altså ikke bremse unødigt ned, og at skifte til et så højt gear så hurtigt som muligt og holde bilen i så højt gear som muligt. Motoren arbejder nemlig hårdere med flere omdrejninger i de lavere gear og bruger dermed mere.

Det sluger også megen benzin, når man når man kører raceragtigt og accellerer hurtigt aggressivt. Det er godt at accellerere hurtigt, men det skal gøres jævnt og blidt. Og så skal man ikke køre hurtigere end nødvendigt. Du kan spare en femtedel af forbruget ved at holde dig på 110 i stedet for 130.

Man skal dog ikke koble ud og køre i frigear for at spare brændstof. Det er nemlig bedst at have motoren koblet til, fordi der kan opstå en situation, hvor man hurtigt har brug for motoren.

Hvis man kan læse trafikken og kan se, at der ikke er andre biler i en rundkørsel, kan man også med fordel køre friskt rundt i den, i tredje gear og hurtigt komme op i femte gear igen. På den måde taber man ikke ret meget fart og skal ikke bruge ekstra benzin til at komme op i fart igen.

12 måder at køre mere benzinøkonomisk

 • Sørg for en glidende kørsel og vær opmærksom på trafikken – læs og forudse hvad der sker i trafikken forude
 • Hold afstand og undgå unødvendige opbremsninger og overhalinger. Ved en overhaling flytter du dig ofte blot et par pladser i trafikken
 • Skift altid til et højere gear så hurtigt som muligt. Ved by- og landevejskørsel gælder det om at vælge så højt et gear som muligt og dermed holde motorens omdrejningstal nede, uden at bilen sejtrækker. Ved bykørsel eller langsom kørsel på landevej med omkring 60 kilometer i timen vil brændstofforbruget være betydeligt højere i 3. gear end i gear
 • Hold bilens dæktryk højt nok. Et blot 5 bar for lavt tryk kan betyde ekstra forbrug på 2-3 procent
 • Hold bilen i gear under nedbremsning og speed roligt og jævnt op igen. Speed op så hurtigt som muligt men med blød fod på speederen
 • Hold afstand og undgå unødvendige opbremsninger. Det gør det muligt at følge trafikken glidende
 • Sluk motoren, når du holder stille i stedet for at lade bilen køre i tomgang. Selv en ventetid på 30 sekunder sparer brændstof
 • Overhold hastighedsgrænsen. Det koster cirka 20 procent ekstra at speede op fra 110 til 130 i timen
 • Start ikke motoren for at varme bil og motor op. Start motoren og kør
 • Spar på aircondition, da den bruger ekstra brændstof
 • Kør ikke med tagbagagebærer på bilen, når du ikke bruger den
 • Kør adrig rundt med unødvendig vægt i bilen

På Forenede Danske Motorejeres site Fdm.dk kan du også finde gode råd om økonomisk kørsel.

Læs desuden mere om kampagnen Et ton Mindre og find den billigste benzin på www.fdmbenzinpriser.dk

Regn dit forbrug ud

Hvis din bil har kørecomputer, vil den vise i displayet hvad bilens aktuelle benzinforbrug er. Men ellers kan du beregne forbruget ved at nulstille triptælleren ved tankning og registrere, hvor langt du har kørt, siden du fik benzin på. Har du kørt 500 kilometer og tanket 40 liter, dividerer du antal kilometer med antal liter og får i dette tilfælde 12,5 kilometer på literen.

DM i økonomirally

Danmarksmesteren i økonomiløb Ole Nielsen har netop opnået resultatet 27,3 kilometer per liter i første del af de nordiske mesterskaber i økonomirally. Politiken Lørdagslivs journalist afprøver hans metode og går fra 17,2 til 25 km på kilometer på literen.

Relaterede artikler på Gratis.dk

Spar benzin
Ferie for fattigrøve
Billigt brænde

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)


Skriv en kommentar
seks − 4 =