gratis.dk » Kajak-guide (Blog)

Gratis.dk



Tilmeld et link på Gratis.dk


Nyeste indlæg:



Kajak-roning – kom godt i gang

  6. august 2008

August og september er gode måneder for kajakroning. Vandet er varmet op i løbet af sommeren, så man kan holde til en tur i bølgerne, og sensommeren byder som regel på gode solskinsdage

For fire år siden var min mand og jeg på en kanotur på Gudenåen. Da vi havde ankret op ved en naturlejrplads, faldt vi i snak med nogle, der havde kajakker, og vi fik lov at prøve en tur. Dagen efter tog vi ud og købte kajakker!

kajakker


Hvis du selv overvejer at begynde og få pagaj i eget vand, er der flere ting, du bør overveje.

Kajak – gode råd

For det første er det ikke sikkert, du skal fise ud og købe en kajak, som jeg gjorde. En anden mulighed er at tage på et kursus eller melde sig ind i en klub og bruge deres kajakker. Du skal jo også have et sted at opbevare kajakken.

Kurser og klubber er med andre god mulighed for at afprøve en kajak inden eventuelt køb. Forretninger arrangerer også nogle gange prøvninger som del af reklamefremstød.

Kajakkurser

Det er en god investering, ja, faktisk et must, at tage på et kursus og få kajakkørekort. Du lærer den rigtige pagajteknik, så du økonomiserer med kræfterne og bruger ryg- og mavemuskler mere end armmuskler. Og ikke mindst lærer du at redde dig selv ud af båden og komme op i den igen, efter du er faldet ud. Du lærer også at redde din makker op.

Jeg var på et ugelangt kursus på Ærø, hvor Havkajakcenter Marstal tilbyder kurser for begyndere og øvede. Centret er del af Marstal Kajakklub.

Det blev faktisk en kajakferie, hvor vi lå i telt og tog på ture hver dag, og ud over at få en god indføring i at ro kajak, var det hyggeligt samvær med de andre deltagere – cirka 15 – og madhold om aftenen. En dag gik turen fra Marstal til Ærøskøbing, og den vildeste tur var fra Marstal til Strynø i vindstyrke over 10. Da fik vi prøvet vores grænser af. Efter at have registreret 50 kilometers roning, erhvervede vi kajakbeviset og havde i øvrigt medlemskab af
Marstal Kajakklub året ud.

Andre eksempler på kajakkurserkan du finde på Dansk kano- og kajakforbunds side, hvor der er links til kurssusteder.

Kajak – køb

En ny kajak koster typisk 6.000-10.000. Der findes specialforretninger for kajakker og udstyr rundt i landet. Du kan finde dem på De Gule Sider ellerKrak.dk

Du kan også købe en brugt kajak på Den Blå Avis eller Gul&Gratis, hvor nogle forhandlere også annoncerer nye kajakker. En brugt kajak kan du få til omkring det halve af en ny, mellem 2.000-5.000. Mange koster omkring 4000 kroner. Tjek efter, om roret er knækket eller revnet eller rustet, om der er skrammer på en glasfiberkajak, og om der er kroge på overfladen, som kan genere, når du skal redde dig selv op i kajakken. Tjek, om luger er tætte, og om kajakken har net på, som du kan gribe fat i, når du er faldet i vandet.

Derudover skal du bruge pagaj, skørt (dækken), svømmevest og måske ror, hvis kajakken ikke er født med det. Desuden til koldere vejr: Våddragt, vindjakke, neoprenstøvler/sokker.

Gode steder at sejle kajak

Der er mange gode steder at sejle i Danmark. Du kan gå efter hvor der ligger klubber. Det fynske øhav er yderst velegnet. Det meste af østkysten er farbart vand, og vestkystens mere beskyttede områder som Ho Bugt ved Fanø. Københavns Kanaler er også ved at blive populære. Man kan selvfølgelig også sejle havkajak på en å. En god rute er Gudenåen fra udspringet i Tørring og helt til Silkeborg. Langs ruten er der mange naturlejrpladser.

Sikkerhed og kajak

Sikkerhed er vigtigt: Hav respekt for vejr og vind og træf dine forholdsregler og tag ikke ud på længere ture eller langt fra kysten alene.

Du kan se vejrudsigt på Dansk Meteorologisk Institut: DMI.dk. Her kan du både vindstyrke, tidevand og nedbør.

Skriv meget gerne til os, hvis du har erfaringer eller råd, du gerne vil give videre. Skriv enten direkte til mig på nina@gratis.dk eller i kommentarfeltet nedenfor.

Nina Møller

Havkajak eller turkajak

Der findes grundlæggende to typer kajak: Havkajak og turkajak.

Havkajakken er den længste, bredeste og mest stabile. Ingen begynder har problemer med at holde balancen i den, og den er stabil i bølger. Turkajakken er smal og kræver øvelse at holde balancen i; man skal stabilisere med hoften.
Desuden findes der en kort polokajak, som er hurtig at manøvrere rundt, når man skal vende i vandet efter bolden.

Pagajer findes i forskelligt materiale, tykkelse, længde og vægt. Du skal vælge længde efter egen højde. En pagaj med smal skovl er bedre, når det blæser, men bredere skovl giver nemmere fremdrift i vandet.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Kajak-guide, 5.5 out of 10 based on 2 ratings


Skriv en kommentar








− fem = 3