gratis.dk »  (Blog)

Gratis.dkTilmeld et link på Gratis.dk


Nyeste indlæg:Klip gækkebreve

  5. marts 2008

Vil du klippe et flot gækkebrev? Have et gratis påskeæg? Send et gækkebrev til en, der ikke kan gætte, det er fra dig. Find inspiration her.

Mit navn det står med prikker. Pas på, det ikke stikker. Sådan lyder et af de klassiske vers, man skriver på et gækkebrev. At gække betyder at drille eller narre.
Bogstaverne i ens navn er udskiftet med prikker for at narre den, som skal gætte, hvem det er fra. Hvis man ikke gætter navnet, er man en nar og skal købe et påskeæg til dig. Bliver du gættet, er det dig, der skal give et påskeæg.


Det er en kunst at klippe et flot gækkebrev. Digteren H.C. Andersen forfinede papirklip:

-H.C Andersens papirklip er klippet med en saks, de er ikke skåret med en kniv. Det er papirklip, ikke decideret gækkebreve, fortæller H.C. Andersen-ekspert Ejnar Askgaard til Gratis.dk.

HC.Andersenpapirklip

H.C. Andersen var frem til papirklip. Copyright H.C. Andersen-museet

Han er overinspektør på HC Andersen-museet i Odense. Her er HC. Andersens imponerende papirklip udstillet. Du besøge museet hver dag pånær mandag, også i påsken. Få en forsmag i den digitale samling på museets hjemmeside. Museum.odense.dk

H.C. Andersens papirklip er i familie med gækkebrevene, som hans far lavede:

-H.C. Andersens far var kendt for at lave såkaldte bindebreve, der har samme karakter som gækkebreve. Dem gav man til folk på deres navnedage, med et påskrevet digt, fortæller Ejnar Askgaard.

Børn udstiller gækkebreve på H.C. Andersens museum

Der er fri adgang til H.C. Andersen-museet for skoler, og lige nu kan man tage ind og se 4.-klassernes gækkebreve. De er udstillet fra 4. til 30. marts 2008. Eleverne har fået undervisning i at klippe gækkebreve af klippekunstneren Sonia Brandes.

gækkebreve

eleverne udstiller gækkebreve på HC. Andersen-museet, som har copyright på billedet

Klip et gækkebrev

Du kan også finde klippeanvisninger på Rimogremser.dk.

Her er der også ideer til variation over mit navn det står med prikker. Dit navn kan stå med bryster, hjerter, briller, sutter, mus, pingviner eller hvad du selv bedst kan lide.

Nina Møller

Traditionen med gækkebreve stammer fra 1600-tallet, hvor det var udbredt på folks navnedage at sende såkaldte bindebreve, som H.C. Andersens far var kendt for at klippe.

Påsken falder tidligt i år: Palmesøndag falder på den 16. marts, Skærtorsdag og Langfredag den 20. hhv 21.marts

Relaterede artikler på Gratis.dk:

Gratis hjemmestrik til hjemløse

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 5.1/10 (11 votes cast)
Gækkebreve, 5.1 out of 10 based on 11 ratings


Kommentarer

Kommentar fra sderere
Dato 10. marts 2008 kl. 15:35

det er nogle flotte gækkebreve

VA:F [1.9.20_1166]
Rating: +2 (from 6 votes)

Kommentar fra line
Dato 13. marts 2008 kl. 19:14

der stå jo kun et gækkebrev dårligt

VA:F [1.9.20_1166]
Rating: +2 (from 4 votes)

Kommentar fra legetøj
Dato 7. april 2011 kl. 12:36

Flotte gækkebreve – skøn tradition som er med til at stimuler børns kreativitet. At klippe disse skønne breve er i virkeligheden fint materiale til undervisning og ikke bare sjov aktivitet – der er både noget til matematik, dansk, billedkunst, historie, sprogfag m.m. – perfekt til emneuger op til påske.

VA:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 1 vote)

Skriv en kommentar
tre − = 1